5G’li İlk Serbest Bölgede Çarklar Şubatta Dönecek

5G’li İlk Serbest Bölgede Çarklar Şubatta Dönecek

Tüm etapları tamamlandığında 120 firmada 20 bin işçinin çalışacağı Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) makinelerin kablosuz iletişimi için gereken 5G teknolojisine sahip ilk bölge olacak. Altyapısı tamamlanan BASBAŞ’da ilk 2 fabrika ise Şubat’ta üretime geçecek

İzmir’in üçüncü serbest bölgesi olarak Bergama’da alt yapısı tamamlanan Batı Anadolu Serbest Bölgesi toplam 2.5 milyon metrekare alanda 120 firmaya ev sahipliği yaparken çevre ilçelerdeki 20 bin gencin istihdamına da imkan sağlayacak. BASBAŞ’ta ilk tanıtımı Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine yapan BASBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler ve BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner, gazetecilere bölgeyi gezdirerek gelinen aşamayla ilgili bilgi verdi. CEO Dr. Faruk Güler, bölgenin çok yakın zamanda bir gül bahçesi gibi olacağını söyleyerek, “Henüz açılmış gül yok ama güllerin ilk tomurcukları görünmeye başladı. Tomurcuklar nasıl ki bir gecede açar gül haline gelirse burada yaptığımız çalışmalar da tomurcuk haline geldi ve çok yakında gülerin açışı gibi hızlı bir şekilde fabrikalar açılacak” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK
BASBAŞ’ta 5G kullanılarak üretim yapılacak bir altyapının olacağını da sözlerine ekleyen Dr. Güler, Türkiye’de, serbest bölgeler içinde böyle bir altyapıya sahip ilk bölgenin BASBAŞ olacağını kaydetti. Bölgede sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsediklerini aktaran Dr. Faruk Güler, “Bu kadar büyük bir alanda bir konuda ihtisaslaşma imkanı yok. Biz sektörel anlamda değil ama ihracata yönelik, teknolojisi sürdürülebilir, çevreye zarar vermeyecek firmaları tercih edeceğiz. Bu açıdan bakarsak bir ihtisaslaşma olacak. İzmir’de yenilenebilir enerji hem kullanım açısından hem de kümelenme noktasında öne çıkıyor. O açıdan yenilenebilir enerji firmalarına burada öncelik vereceğiz” diye konuştu.

HEDEFTE ÇİN VAR
BASBAŞ’ta 3 yatırımcının hazır olduğunu aktaran Dr. Güler şöyle konuştu: “Bunlardan 2’si bu ay inşaata başlıyor. Üçüncüsü de yakın zamanda başlayacak. Gelecek yaz başında burada çok sayıda inşaat göreceğiz. Şubattan itibaren 2 firma üretime geçecek. Yabancılara da bölgemizi tanıtıyoruz. Çin özellikle elektrikli araçlar konusunda gelişmiş durumda ve biz de 10’ya yakın Çinli yatırımcıyla görüşüyoruz. Bu firmaların yarısı yatırıma dönüşebilir. Çin, Avrupa ile rekabette geri kalmamak için Türkiye’yi üs haline getirebilir. Otomotiv yan sanayii açısından da Çin önemli bir noktada. Bu potansiyeli BASBAŞ’a çekebilmek için çabalıyoruz.”

YATIRIMCIYLA MÜLAKAT YAPILIYOR
Yatırım yapmak isteyen firmalarla mülakatlar yaptıklarının altını çizen Dr. Güler, “Yatırım yapmak isteyen firmanın çevreye zarar verip vermediğini sorguluyoruz. Gerekirse gidip fabrikalarını inceliyoruz. Teknolojisini, çevreye etkisini görmeden onay vermiyoruz. Hatta geri çevirdiğimiz firmalar oldu” ifadelerini kullandı. Bölge halkının BASBAŞ’ın açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu da belirten Dr. Faruk Güler, “Çünkü evlatları, torunları artık iş bulmak için evlerini, köylerini terk etmek zorunda kalmayacak. Köylülerle bir araya gelip ‘bir kişi itiraz ederse bu işi o noktada bırakacağım. Ben burayı sizin için değil sizin çocuklarınız, torunlarınız için yapıyorum’ dedim. Aradan 6 sene geçti ve 1 vatandaş bile itiraz etmedi. Çünkü vatandaşı en başından beri hep bilgilendirdik, yanlarına gittik, onları ESBAŞ’a da götürüp ‘işte sizin için böyle bir bölge inşa ediyoruz’ dedik. Şimdi de onların çocukları ve torunlarına mesleki eğitim vermenin çabası içindeyiz” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN İŞİ HAZIR
Fabrikaların bölgeye gelmesiyle çalıştırmak için nitelikle insan arayışının başlayacağını anlatan Dr. Güler, “Eğer bulamazlarsa diğer kentlerden aradığı personeli getirirler. İstihdam konusunda Bergama’daki meslek liseleri ve meslek yüksek okulları ile iletişime geçtik. Bu okuldaki yetkililer, kendi mezunlarına ulaşıp CV’lerini alıyor ve bize iletiyorlar. Bölge içinde yaptığımız eğitim salonunda çocuklarımızı eğiteceğiz. İşveren de kendi fabrikasında 1-2 ay eğitim vermeye razı. Bu yıl meslek okullarında son sınıfa gelmiş ve artık iş hayatına atılmaya karar vermiş çocukları bölge içinde istihdam edeceğiz. Şu an 80 öğrenciye mentorluk eğitimi vererek iş hayatına hazırlıyoruz. Ayrıca Bergama organize sanayi bölgesi içine TOBB’un da desteğiyle bir okul inşa edeceğiz. Okulun binasını TOBB, içini ise biz yapacağız. Bunlar bizim bu memlekete borcumuz. Bizim amacımız insanlar köylerine geri dönsün ama bunun için de iş yaratmalıyız” dedi.

TİCARET YAPMAYA HAZIR
BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ise BASBAŞ’ı inşa ederken ESBAŞ’taki deneyimlerden faydalandıklarını aktardı. Toplam 2.5 milyon metrekarelik bölgeyi 2 etap halinde hayata geçireceklerini söyleyen Güner, “İlk etaptaki 1.2 milyon metrekarelik alanın tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Gümrük ofislerinin de yer aldığı alanda 17 Aralık itibariyle bina ve operasyonları yürüteceğimiz tesislerimizi de tamamlamış olacağız. TIR’ların giriş ve çıkışlarını rahat yapabilmesi için yollarımızı tesviye ettik. Şu andan itibaren yatırımcılar, TIR’ları ile her türlü ticaretini rahatlıkla yapabilecek pozisyonda” diye konuştu.

SPOR MERKEZİ, RESTORAN, BANKA
Bölgede gıda üretim tesisi de kurduklarını vurgulayan Güner, “Burada tüm bölgeye hizmet verecek 500 kişilik mutfağımız kurulmuş durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin inşaatına başlıyoruz. Ayrıca BASBAŞ’ın bünyesinde hizmet verecek Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi binası tamamlanmış durumda. TIR otoparkımız ise 136 TIR kapasiteli olacak. Ayrıca 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacak. Bankaların da yer alacağı bölgede çok büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurarak Teknoloji Merkezi’ni de hayata geçiriyoruz. Bölgeye tepeden bakan ve içinde restoranın da olacağı sosyal tesisimizi de inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜM YOLLAR BASBAŞ’A ÇIKIYOR
2024’ün Şubat ayında faaliyete geçecek 2 firmanın 100-150 kişiyi istihdam edeceğini anlatan Güner, “Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda 4 firmaya da Şubat ayında teslim edilmek üzere fabrikalarını inşa ediyoruz. 2024’ün ilk yarısında toplam 8 fabrikanın inşaatını tamamlamış olacağız. İlk etapta 17 firmanın inşaatını gerçekleştirmeyi hedefledik. BASBAŞ’ta toplam 100-120 firmalık bir potansiyel var. 200 bin metrekareden 10 bin metrekareye kadar farklı büyüklüklerde parsellere sahibiz. Yatırımcının potansiyeline ve ihtiyaca göre büyüklükleri değiştirebiliyoruz. An itibariyle toplam alanın yüzde 10’u firmalara rezerve edildi. Ulaşım konusunda da oldukça stratejik bir noktadayız; 3 dakika içinde Çanakkale Otoyolu’na bağlanabiliyorsunuz. Dikili ise 15 dakikalık mesafede. Soma, Ayvalık, Aliağa, Foça, Dikili gibi ilçeler 15 ila 25 dakika arasında bir yolculukla ulaşılabiliyor. Bu bölgenin toplam 15-49 yaş aralığındaki potansiyel istihdam oranı ise 350 bin civarında. BASBAŞ’da ise toplam 20 bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi.

Ümit Güner, bölgeye yürüyüş yolları, koşu ve bisiklet yolları ile işçilerin nefes alacağı yeşil bir alanın yer alacağını, toplam 3.5 kilometrelik su kanalının yanındaki yeşil alanda çalışanların zaman geçirip sosyalleşebileceği, sporunu yapabileceği alanlar bulunacağını da sözlerine ekledi

COMMENTS